Liczby zespolone
Jacek S.: Jak narysować zbiór rozwiązań równania z6=(3−i)12?
10 lut 15:14
ABC:
narysuj koło i odpowiednio wpisz w nie sześciokąt foremny
10 lut 15:21
Jacek S.: A jak znaleźć argument liczby 3−i?
10 lut 15:31
ABC: zauważ że jedną z liczb spełniających równanie jest
(3−i)
2=8−6i
narysuj koło o środku w początku układu przechodzące przez 8−6i, zaznacz tam jeden wierzchołek
sześciokąta i zbuduj sześciokąt foremny wpisany w to koło
10 lut 15:35
PW: Może tak będzie łatwiej zrozumieć:
stąd podpowiedź − rozwiązania równania (1) z niewiadomą
stanowią pierwiastek szóstego stopnia z jedynki, rozwiązania te są znane i układają się jak w
podpowiedzi.
Ponieważ (3−i)
2=8−6i, rozwiązania badanego równania mają postać
z
k = (8−6i)ω
k,
gdzie ω
k, k=0.1.2.3.4.5 stanowią pierwiastek szóstego stopnia z jedynki.
10 lut 15:50