Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
.: Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności f(x)=xe
−1/x
x∊R\{0}
Wyznaczam pochodną:
| | 1 | | 1 | |
f(x)'=x*(− |
| )e−1/x*(− |
| )'=−e−1/x *1/x2 |
| | x | | x | |
Mam problem z warunkiem konicznym na istnienie ekstremum, bo nie wiem dla jakich
−e
−1/x *1/x
2=0 oraz to samo z przedziałami monotoniczności dla
−e
−1/x *1/x
2 > (<) 0
10 lut 14:17
Jerzy:
Na razie, to masz problem z policzeniem pochodnej.
10 lut 14:18
.: Ups, już poprawiam
f(x)'=−e[(−x−1)/x]*1/x2
teraz chyba jest dobrze
10 lut 14:20
Jerzy:
Nie jest.
10 lut 14:22
Jerzy:
| | 1 | |
f’(x) = e−1/x + x* |
| *e−1/x |
| | x2 | |
10 lut 14:27
.: A czy teraz?
f(x)'=e−1/x − e[−x−1]/x]*1/x2
10 lut 14:28
Jerzy:
14:27 , skróć przez x i wyłącz e−1/x przed nawias.
10 lut 14:30
Jerzy:
Następnie szukasz miejsc zerowych pochodnej.
10 lut 14:31
.: Warunek konieczny na istnienie ekstremum
| | 1 | |
f(x)'=0 ⇔ e−1/x(1+(1/x))=0 ⇔ e−1/x = 0 v 1+ |
| =0 ⇔ x=−1 zatem w tym punkcie funkcja |
| | x | |
może mieć ekstremum. Do tej pory się zgadza?
10 lut 14:52
Jerzy:
Tak, teraz ustal,czy pochodna zminia znak w tym punkcie, a jeśli, to jak ?
10 lut 14:55
.: Zmianę znaku sprawdzam w tabelce, więc najpierw wyznaczam przedziały monotoniczności.
f(x)'>0 ⇔ e−1/x(1+1/x) > 0 ⇔ 1+1/x>0 ⇔ x>−1
I tutaj chyba coś robię źle bo powinno wyjść dla x∊(−∞,−1) U (0, +∞)
10 lut 15:08
.: Okej, widzę już swój błąd...
10 lut 15:10
Jerzy:
Nie kombinuj, tylko naszkicuj wykres funkcji y = 1/x + 1 i zobaczysz, jak się ten znak zmienia.
10 lut 15:10
.: Jak naszkicuję wykres to znak zmienia się w punkcie x=−1 z "+" na "−" zatem jest to maksimum,
znak również zmienia się w punkcie x=0 ale ten punkt nie należy do dziedziny
10 lut 15:13
Jerzy:
OK.
10 lut 15:24
.: A jeszcze korzystając z okazji, jeżeli liczyłbym pochodną funkcji dwóch zmiennych
to pochodna po x:
| | (2)'*x2y − (2*(x2y)' | | 0−0 | |
fx(x,y)=2*2x+0+ |
| ⇔ 4x+0+ |
| =4x |
| | x4y{2} | | x4y{2} | |
| | 4 | |
czy może fx(x,y)=4x− |
| ? |
| | x3y | |
10 lut 15:33
Jerzy:
To ostatnie.
10 lut 15:36
.: Okej, dziękuje Panu bardzo za pomoc.
10 lut 15:36