Rozwiąż nierówność
jjj:

Cześć, mam do rozwiązania taką nierówność:
Spróbowałem zrobić to tak:
Założenia: x+1=/=0
x=/=−1
| x | |
| >=x /*(x+1)2 (do kwadratu, żeby być pewnym, że mnożę przez liczbę dodatnią) |
| x+1 | |
x(x+1)>=x(x+1)
2
x(x
2+2x+1)−x
2−x=<0
x
3+2x
2+x−x
2−x=<0
x
3+x
2=<0
x
2(x+1)=<0
x=0 lub x=−1 nie należy do dziedziny
Odp: xe(−1,0>
Wynik jest oczywiście zły. Możecie mi powiedzieć, w którym miejscu popełniłem błąd? Jak się
znam to na pewno coś oczywistego, co mam dosłownie przed nosem, ale pod latarnią jest
najciemniej.
10 lut 13:54
wredulus_pospolitus:
"metoda wężyka" się kłania
10 lut 13:56
10 lut 13:56
jjj: O bogowie, DZIĘ−KI! xD Wiedziałem, że patrzę na to, ale pomijam myślą coś oczywistego. Dzięki
wielkie, naprawdę.
10 lut 14:01
PW: Po co stosować "uniwersalną metodę" mnożenia przez kwadrat mianownika? Prościej jest odjąć
stronami x i przeanalizować wynik.
Jednym z rozwiązań jest x
0=0 (dla x=x
0 ma miejsce równość), zaś dla pozostałych x z dziedziny
można nierówność podzielić stronami przez ujemne (−x
2):
skąd x+1 < 0 (licznik dodatni, mianownik musi być ujemny).
Odpowiedź: x < −1 lub x=0.
10 lut 14:51