pomocy!
100onmywrist: Dane są liczby x=log9
2, y=log9
10, z log11
2. Wykaż, że suma odwrotności tych liczb jest
liczbą wiekszą od 9.
doszedłem do postaci log9
990>9*log9
2 i nie wiem co dalej zrobic
![emotka](emots/1/smutny.gif)
oczywiscie logartymy nie są dziesiętne
10 lut 13:38
Tadeusz:
to moze dokładnie "narysuj" te logarytmy
10 lut 13:42
100onmywrist: dopiero złożyłem konto i nie wiem jak mam napisać logarytmy dokładnie xD. ale w podstawie jest
kolejno 9,10,11 a wykładnik każdy to 2
10 lut 13:44
Jerzy:
| 1 | |
Wskazówka: logab = |
| |
| logba | |
10 lut 13:46
Tadeusz:
po lewej stronie ramki masz "Kliknij po więcej przykładów" Podstawę logarytmu wpisujesz po _
np log23
10 lut 13:49
100onmywrist: czy z nierównosci log9990>9* 1/log29 mozna wywnioskować, że to prawda? log29 jest
wiekszy niz 3 więc cala liczba będzie mniejsza niż 3, ale czy to wystarczy?
10 lut 13:49
Jerzy:
Czy rozumiesz treść zadania ?
10 lut 13:50
100onmywrist: tak, rozumiem
10 lut 13:51