styczne
zm16: | | 2x4−x2−1 | |
Do wykresu funkcji f(x)= |
| poprowadzono styczne w punktach przecięcia wykresu |
| | x2+1 | |
z osią x. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia tych stycznych i podaj z dokładnością do 1
stopnia miarę kąta ostrego między nimi
10 lut 13:16
Jerzy:
Zacznij od znalezienia tych punktów.
10 lut 13:24
Tadeusz:
... nie chce współpracować

Daj gotowe rozwiązanie ... koniecznie z rysunkiem
10 lut 13:39
zm16: To znaczy mam podstawić do wzoru funkcji f(x) w miejsce y=0?
10 lut 13:47
zm16: W takim razie mam x=1 i x=−1
Co dalej?
10 lut 13:50
zm16: Czyli punkty to A=(1,0) i B=(−1,0)
10 lut 13:52
zm16: Halo?
10 lut 13:57
Jerzy:
Teraz schody,bo trzeba policzyć pochodną tej funkcji.
10 lut 13:58
zm16: Wydaje mi się, że dobrze mam wyznaczony punkt przecięcia stycznych S=(0,−3). Jak mam obliczyć
ten kąt?
10 lut 13:59
zm16: | | 4x5+8x3 | |
Policzyłam pochodną f'(x)= |
| . Dobrze? |
| | (x2+1)2 | |
10 lut 14:00
zm16: Następnie skorzystałam z tego, że a=f'(x0) i w miejsce x0 podstawiam odpowiednio 1 i −1.
Wyszły mi dwie proste: y=3x−3 i y=−3x−3. Stąd ich punkt wspólny to S=(0,−3).
10 lut 14:01
Tadeusz:
...policz pochodne w punkcie ... napisz równania stycznych ... a teraz już wyznacz kąt
między stycznymi
10 lut 14:03
Ktoś: Współczynnik kierunkowy stycznej w punkcie x jest równy pochodnej x.
Dalej sobie poradzisz.
10 lut 14:04
zm16: No tak, to mam. Ale nie wiem jak wyznaczyć ten kąt? Skorzystać z tego, że a=tgα? Ale które a?
10 lut 14:17
10 lut 14:24
zm16: Dziekuje
10 lut 14:33