matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
clksm:
∫
√
1+4x
x
dx
10 lut 13:01
Leszek:
t
2
−1
Podstawienie : 1+4x=t
2
⇒ dx = t dt/2 oraz x =
4
t
2
2dt
t
2
−1
dt
Czyli ∫
= 2 [ ∫
dt + ∫
] = ...
t
2
−1
t
2
−1
t
2
−1
10 lut 15:59