PW: Bez pochodnej (warto próbować, czy nie można rozwiazać problemu metodami elementarnymi):
| | x2−3 | | x2−4+1 | | (x−2)(x+2)+1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = (x+2)+ |
| = (x−2)+ |
| +4 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | 1 | |
Dla x>2 można skorzystać z nierówności a+ |
| ≥2 prawdziwej dla a>0 i mamy |
| | a | |
f(x) ≥ 2+4=6 dla x>2,
przy czym równość ma miejsce dla x−2=1, tzn. dla x=3.
Na przedziale (2,
∞) funkcja osiąga minimum równe 6 (w punkcie x
0 = 3).
A jak będzie na przedziale (−
∞, 2)?