połozenie okręgów
xxx: witam, mam drobne problemy z takim zadankiem:
Dane są dwa okręgi o(A,r1), o(B,r2) takie, ze:
a/ r1=3k+1 r2=2k+3 |AB|=6k−3
Określ połozenie okręgów, w zależności od parametru 'k'.
obliczyłam wszystkie położenia oprócz przecinających się i rozłącznych wewnętrznie
moje obliczenia dla rozł. wewn. wyglądają tak:
0<6k−3<I3k+1−2k−3I
6k−3<Ik−2I 0<6k−3
dla k>2 dla k<2 1/2<k
6k−3<k−2 6k−3>−k+2
k<1/5 czyli zbiór pusty k>5/7
poprawnym wynikiem jest k należące do (1/2; 5/7)
miałabym taki wynik gdybym zostawiła znak wyliczając dla k<2, no ale znak trzeba zmienić nie?
a dla przecinających się prosiłabym by ktoś szczególowo, krok po kroku pokazał jak to zrobić,
bo dziwne przedziały mi wychodzą
z góry dziękuję
10 lut 00:07
iteRacj@:
Czy zaczynając rozwiązywać, pamiętałaś o dodaniu warunku |AB|≥0 → 6k−3≥0 czyli k≥0,5 ?
1/ okręgi rozłączne wewnętrznie
0<6k−3<I3k+1−2k−3I
a/ 0<6k−3 → k>0,5
b/ 6k−3<Ik−2I
dla k≥2
6k−3<k−2
k<1/5 czyli brak rozwiazań
dla k<2
6k−3<−k+2 zwrot znaku bez zmian!
k<5/7
k∊(1/2; 5/7)
10 lut 10:21
xxx: pamietałam o podaniu tego warunku
nie rozumiem dlaczego zwrot znaku bez zmian...
10 lut 11:59
xxx: ok, mam juz wszystko, dzięki
10 lut 12:52