równania trygonometryczne
kers02: Mam problem z tymi równaniami:
a)
√2sinx=2cos
2x
√2sinx=cos2x+1 (zamieniłem to ze wzoru podwojonego kąta cos ale nie wiem co dalej moge
zrobic

)
b)3cosx=2sin
2x
3cosx=1−cos
2x (tu podobnie zaczalem jak w a)
c) sin(
π4x)=
x2 Tutaj w ogóle nie mam pojecią jak to rozwiązać
9 lut 19:22
PW: a)
√2sinx=2(1−sin2x)
− równanie kwadratowe z niewiadomą (sinx).
9 lut 19:28
Jerzy:
a) cos2x = 1 − sin2x i podstawienie sinx = t i t∊ [−1,1]
9 lut 19:28
Jerzy:
b) a co się stało z 2 ?
9 lut 19:32
Jerzy:
c) dobrze przepisane ?
9 lut 19:32
kers02: b) źle napisałem. wyliczyłem to z podwojonego kąta i powinno byc 3cosx=1−cos2x
c) przepisane dobrze na pewno. potrzebuję tego do zadania z obszarem ograniczonym krzywymi,
dokładnie do wyliczenia punktu przecięcia krzywych
9 lut 19:41
Jerzy:
b) 3cosx = 2(1 − cos2x) i podstaw cosx = t
9 lut 19:43
Mila:
1) x=0, y=0
sin(0)=0
2)x=2, y=1
spr.
3)
x=−2, y=−1
9 lut 21:01