średnie
Ala: Jak najłatwiej udowodnić, że średnia arytmetyczna jest zawsze większa równa od geometrycznej?
9 lut 18:51
ABC:
Ala w przypadku ogólnym? to najpierw dla n=2, 4, 8 ,... a potem przez indukcję wsteczną można
9 lut 19:01
PW: Dla dwóch składników nieujemnych a i b:
(√a−√b)2 ≥ 0
a−2√a√b+b ≥ 0
a+b ≥ 2√ab,
przy czym jest oczywiste, że równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy gdy a=b.
9 lut 19:02
Ala: Tak, w ogólnym przypadku. Słyszałam o tej indukcji wstecznej ale zastanawiam się, czy nie ma
może innych też dosyć prostych sposobów.
9 lut 19:03
Adamm:
Nie jest to najłatwiejszy, ale najładniejszy dowód.
Najłatwiejszy jest przez wypukłość.
Dowód Cauchy'ego
Tutaj a
n≥0
| a1+a2 | |
| ≥ √a1a2 − prosta nierówność |
| 2 | |
| | a1+...+a2n | |
Jeśli |
| ≥ (a1...a2n)1/2n dla dowolnych nieujemnych |
| | 2n | |
a
1, ..., a
2n, to
| (a1...a2n)1/2n+(a2n+1...a2n+1)1/2n | |
| ≥ |
| 2 | |
(a
1...a
2n+1)
1/2n+1
zatem przez indukcję, nierówność zachodzi dla potęg dwójki
Ale jeśli
| a1+...+an+1 | |
| ≥ (a1...an+1)1/(n+1) |
| n+1 | |
to jeśli przyjąć a
n+1 tak by
| a1+...+an+1 | | a1+...+an | |
| = |
| |
| n+1 | | n | |
t. j.
to mamy
| a1+...+an | | 1 | |
| ≥ |
| (a1+...+an)1/(n+1)(a1...an)1/(n+1) |
| n | | n1/(n+1) | |
| | a1+...+an | |
( |
| )n/(n+1) ≥ (a1...an)1/(n+1) |
| | n | |
| a1+...+an | |
| ≥ (a1...an)1/n |
| n | |
zatem nierówność jest prawdziwa dla każdego n
9 lut 19:05
Adamm:
Ponieważ lnx jest funkcją wklęsłą, więc dla, tym razem dodatnich a
i, mamy
| | 1 | | 1 | |
ln( |
| ∑ ai) ≥ |
| ∑ ln(ai) |
| | n | | n | |
skąd od razu
9 lut 19:09
Ala: Dziękuję bardzo
9 lut 19:12
PW: W rosyjskiej książce sprzed 40 lat mam taki sposób (przy odpowiednich założeniach):
1. dowodzi się przez indukcję, że jeżeli x
1x
2...x
n = 1, to x
1+x
2+...x
n ≥ n,
2. podstawia się
i gotowe.
9 lut 19:25
ABC:
też to mam w takiej cieniutkiej zielonej ksiazeczce "Inequalities" wydanej przez sowieckie
wydawnictwo "Mir " po angielsku,autor w transkrypcji angielskiej Korovkin
9 lut 19:28
PW: Ta moja ma tytuł "Praktikum po rieszeniu matiematiczeskich zadacz", autorki Wieriesowa,
Denisowa, Poliakowa.
Dużo ładnych trudnych zadań ułożonych w kolejności sprzyjającej uczeniu się. Gdybym umiał
wszystko co jest w tej książeczce...
9 lut 19:36
ABC: a tego nie znam, ciekawe czy gdzieś pdf można w necie znaleźć
9 lut 19:39