Zbadaj ciaglosc funkcji
moj nick: | | x−1 | |
Zbadaj ciągłość funkcji f(x)=−x2 dla x∊<−1;1>. |
| dla x∊(−∞;−1)U(1;∞) |
| | |x−1| | |
f(−1)=f(1) czyli granica istnieje
| | x−1 | |
dla x≥1 f(x)= |
| =1 |
| | |x−1| | |
dla x<1 f(x)=−1
Dalej nie wiem co robić i jak to naszkicować
9 lut 17:17
iteRacj@:
Musisz policzyć granicę lewostronną dla x=−1 i porównać z wartością funkcji i granicą
prawostronną (dla funkcji kwadratowej będą jednakowe, więc wystarczy porównać z wartością
funkcji) dla tej wartości argumentu.
Dla x=1 tak samo, ale granica prawostronna do porównania z wartością funkcji.
9 lut 17:52
moj nick: Troszkę się zagubiłem już przez tą wartość bezwzględną,byłoby super jakby miał ktoś czas to
rozwiązać
9 lut 18:41
iteRacj@:
Najpierw trzeba zapisać wzór funkcji bez wartości bezwzględnej w klamrze:
−1 dla x∊(−∞;−1)
f(x)= −x2 dla x∊<−1;1>
1 dla x∊(1;∞)
Spróbuj obliczyć granice i porównać z wartościami funkcji:
limx→−1− f(x) ?= f(−1)
limx→1+ f(x) ?= f(1)
9 lut 19:00