.
sylwiaczek: jak wyznaczyc zbior watosci funkcji wykladniczej i logayrtmicznej?
mam takie przyklady:
| | 1 | |
2. f(x)=log1/2 (IxI+ |
| ) |
| | 16 | |
9 lut 16:57
ABC: w pierwszym zauważ że skoro
|x|≥0 oraz 0.6<1 to 0.6|x|≤0.60=1
9 lut 17:08
sylwiaczek: ok ale nie wiem co z tego wynika?
9 lut 17:16
ABC:
| | 1 | |
skoro a>0 i a≤1 to |
| ≥1 |
| | a | |
9 lut 17:30
sylwiaczek: aa ok, a w 2.?
9 lut 17:33
ABC: podobne rozumowanie
| | 1 | | 1 | |
|x|+ |
| ≥ |
| i logarytm o podstawie mniejszej niż 1 czyli: |
| | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | |
log1/2(|x|+ |
| ) ≤log1/2 |
| =4 |
| | 16 | | 16 | |
9 lut 17:36