matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
granice:
6x
2
+3
lim
2x−1
x−>−
∞
Po wyjęciu x
2
wychodzi 6/0,więc dlaczego wynik to +
∞
?
9 lut 16:56
iteRacj@:
Nie wiem o co chodzi z tym wyjmowaniem, tutaj mamy:
6x
2
+3
6x*x+3
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
2x−1
2x−1
3
x(6x+
)
x
3
6x+
x
−
∞
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= [
]= −
∞
1
x(2−
)
x
1
2−
x
2
9 lut 17:09
granice:
noo a wlasnie odpowiedz w ksiazce to +
∞
dlatego sie dziwilem
9 lut 17:13
iteRacj@:
Wolfram też daje odpowiedź −
∞
:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+(6x%5E2%2B3)%2F(2x%E2%88%921),++x+to+-%E2%88%9E
Dodatni licznik dzielimy przez ujemny mianownik.
9 lut 17:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick