.
sylwiaczek: dla jakich wartosci parametru m rownanie ma pierwiastek dodatni?
3+2x=log1/3 m
9 lut 16:40
6latek: rysujesz wykres y= 2x+3
rysujesz wykres y= log1/3x i patrzysz gdzie jest pierwiastek dodatni
9 lut 17:14
sylwiaczek: narysowałam ale nie rozumiem co dalej...
9 lut 17:20
iteRacj@:
Witaj 6latku! Może łatwiej będzie wyjaśnić rozwiązanie metodą algebraiczną?
9 lut 17:27
sylwiaczek: potwierdzam, bo po kratkach niedokladnie wychodzi
9 lut 17:29
Eta:
m>0
2x=log1/3m −3 >0 prawa strona ma być dodatnia , bo x>0
to log1/3m>3 i m>0
m<(1/3)−3 i m>0
m <1/27 i m>0
m∊(0,1/27)
==========
9 lut 17:38
iteRacj@:
zał. m>0
2x=log1/3m−3
x>0 gdy log1/3m−3>0 i tę nierówność rozwiąż
9 lut 17:38
Mila:
y=2x+3
y=log(1/3)m i m>0
Przecięcie wykresów po prawej stronie OY .⇔
log
(1/3)m>3 i m>0
| | 1 | |
log(1/3)m >log1/3 ( |
| )3⇔ |
| | 3 | |
=========
9 lut 17:51
6latek: Dobry wieczor
iteRacj@ 
Dobry wieczor
Eta 
Macie racje ze algebraicznie lepiej
9 lut 17:53
sylwiaczek: dzieki!
9 lut 18:05