Funkcje wypukłe, a zbiory wypukłe.
modulolololo: Dzień dobry, od rana nurtuje mnie następujące pytanie:
Czy funkcja wypukła przeprowadza zbiór wypukły na zbiór wypukły?
Ewentualnie trochę prostsze:
Czy izomorfizm liniowy przeprowadza zbiór wypukły na zbiór wypukły? Oczywiste jest, że
przeprowadza kombinację wypukłą na kombinację wypukłą, ale co dalej? Jak wykazać, że zbiór
wypukły:
{x: x=∑aivi}, ∑ai=1 przy przekształceniu f daje również zbiór wypukły? Czyli, że
zbiór: {f(x): f(x) = ∑aif(vi)}, również jest wypukły.
9 lut 16:36