.
sylwiaczek: dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartosci wieksze od 1?
f(x)= (1−2x)(1+2x+2)
9 lut 16:33
Jerzy:
t = 2x i t > 0
Teraz masz nierówność:(1 − t)(1 + 4t) − 1 > 0
9 lut 16:38
sylwiaczek: | | 4 | |
ok zrobilam i mi wyszlo t∊(0, |
| ) |
| | 5 | |
w pierwszym wychodzi R? a drugie jak rozwiazac?
9 lut 16:45
Jerzy: Zlogarytmować obustronnie log o podstawie 2.
9 lut 16:47
sylwiaczek: nie wychodzi mi
9 lut 16:53
Jerzy:
log22x = xlog22 = x
9 lut 16:56
sylwiaczek: poprawka: t∊(0, 3/4)
ale jak to 2x −> log2 −> log2 2x ?
i czy nie powinno byc w takim razie 3/4= log2 23/4?
9 lut 17:05
Jerzy:
Napisałem ci..... logarytmujesz obustronnie i wtedy z lewej strony nierówności zostaje samo x,
bo o to chodziło.
9 lut 17:38