Stereometria
gsasf:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni.Każda krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Oblicz stosunek objetosci ostroslupa do objetosci opisanej na nim kuli.
Skoro w podstawie jest trójkąt prostokątny i sciany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy
pod jednym kątem,to wysokość ostrosłupa będzie opadać na środku przeciwprostokątnej która jest
równa 2a.
| H | |
Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni więc |
| =tg60 |
| a | |
H=a
√3
W sumie nawet nie wiem czy to co napisałem wyżej jest poprawne a dalej tym bardziej nie mogę
wykombinować,bo ostrosłup nie jest prawidłowy.
9 lut 15:37
gsasf: krawedzie boczne *
9 lut 15:40
iteRacj@:

Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem.
|<DAB|=|<DBA|=|<DCE|=60
o → ΔDAB równoboczny
Wysokość ostrosłupa jest opuszczona na środek przeciwprostokątnej Δ w podstawie ostrosłupa.
→ D,A,B i środek kuli O leżą w jednej płaszczyźnie, należą do koła wielkiego
i stąd da się wyliczyć promień kuli w zależności od a
9 lut 16:13
gsasf: dzieki
9 lut 16:22