Mariusz:
2(4*3−(5−λ)*(−2))+(−1−λ)((3−λ)(5−λ)−(−1)*4)
2*(22−2λ)+(−1−λ)((3−λ)(5−λ)+4)
44−4λ+(−1−λ)(19−8λ+λ
2)
44−4λ+(−19+8λ−λ
2−19λ+8λ
2−λ
3)
44−4λ+(−19−11λ+7λ
2−λ
3)
25−15λ+7λ
2−λ
3=0
25=λ
3−7λ
2+15λ
25I=A
3−7A
2+15A
25A
−1A=A
3−7A
2+15A
25A
−1AA
−1=(A
3−7A
2+15A)A
−1
25A
−1=A
2−7A+15I
| | 1 | |
Tak więc macierz odwrotną możesz zastąpić przez |
| (A2−7A+15I) |
| | 25 | |
Reguły mnemotechniczne
Transpozycję realizujesz przepisując wiersze jako kolumny
Mnożenie realizujesz licząc iloczyn skalarny wiersza i kolumny
Element iloczynu jest iloczynem skalarnym wiersza pierwszej macierzy i kolumny drugiej macierzy
Wiersz i kolumnę wybierasz patrząc na przecięciu których znajduje się wybrany element