trygonometria
Paweł: Rownanie trygonometryczne
2sin2x − 3cosx = 3
Podstawiam pod sinx = t gdzie t ∊ <−1,1>
Rozwiazuje, wychodza pierwiastki t1 = −1/2 oraz t2 = −1
I dalej nie wiem jak to zrobic, z cosinusami w rownaniach zawsze mam problem. Przy t1 chcialem
normalnie dac −π/3, ale w ksiazce jest −2/3π. Wytlumaczy ktos jak to robic?
9 lut 12:25
Jerzy:
A co zrobiłeś z cosx ?
9 lut 12:26
Paweł: W sensie?
Bo jak chcialem napisac rozwiazanie to chcialem zrobic tak:
Dla cosx = −1/2
x = −π/3 + 2kπ lub x = −π/3 + 2kπ
Dla cosx = −1
x= π +2kπ
Ale to co zrobilem dla cosx = −1/2 jest niepoprawne i nie wiem czemu. Ponadto w zeszycie mam
jeszcze napisane rozwiazanie dla cosx= −√3/2 i tez nie wiem czemu...
9 lut 12:29
Jerzy:
cos (π − x) = − cosx
cos (π − π/3) = − cos(π/3)
9 lut 12:36
Jerzy:
Teraz potrafisz ?
9 lut 12:37
Paweł: a bez wzrorow redukcyjnch? bo tego na maturze w tablicach nie ma.
9 lut 12:37
ICSP: Wzory redukcyjne są w tablicach maturalnych.
9 lut 12:40
Paweł: ale nie dla wszystkich katow
9 lut 12:42
Jerzy:
Wzory redukcyjne są prawdziwe dla dowolnego kąta.
9 lut 12:43
ICSP: Są dla wszystkich.
Najwyżej będziesz musiał z nich dwa razy skorzystać.
9 lut 12:57
Jerzy:
Funkcję dowolnego kąta sprowadzisz do funkcji kąta pierwszej ćwiartki.
9 lut 12:59
jc: 2sin2x − 3cos x = 3
cos x = t
2(1−t2)−t=3
2t2 + t −1 =0
t=1/2 lub t=−1
cos t = −1 lub cos t = 1/2
9 lut 13:04
Jerzy:
@jc ...... zgubiłeś 3 i masz błdne rozwiązania.
9 lut 13:08
ICSP: 2t
2 +
3t −1 =0
Pierwiastki policzone dobrze. Problem jest ze znalezieniem wszystkich rozwiązań równań :
cos(x) = −1
Pierwsze jest proste
x = π(2k + 1) , k ∊ Z
Drugie :
| | 2π | |
szukamy rozwiązań w przedziale [0 ; π] skad natychmiast x = |
| |
| | 3 | |
dodajemy okresowość i drugie rozwiązanie z minusem (parzystość cos) :
k ∊ Z
9 lut 13:09
Jerzy:
ICSP , też pomyliłeś znaki.
9 lut 13:12
ICSP: +1. Pierwiastki i resztę mam dobrze.
9 lut 13:14
Paweł: czego w przedziale [0; π] szukamy?
9 lut 13:14
ICSP: Parzystość cos(x)
9 lut 13:21
Paweł: ehh, nadal nie wiem.
9 lut 13:22
Jerzy:
cos(−x) = cosx (parzystość)
9 lut 13:23
ICSP: Jeżeli masz funkcję f(x) = cos(x) i chcesz znaleźć rozwiązania równania
cos(x) = a gdzie |a| < 1 to najpierw znajdujesz rozwiązanie równania
w przedziale (0 ; π). W ten sposób dostajesz jedno rozwiązanie.
Potem korzystasz z parzystości funkcji cos(x). Tzn cos(−x) = cos(x)
co daje Ci drugie rozwiązanie w przedziale (−π ; 0).
W ten sposób masz wszystkie rozwiązania w przedziale (−π ; π) i wystarczy
dodać okresowość.
Przypadki gdy cosx = ± 1 możesz albo zapamiętać albo za każdym razem rysować sobie w głowie
przybliżony wykres i z niego odczytywać rozwiązania.
9 lut 13:29