równania trygonometryczne
kers02: W jaki sposób rozwiązywać równania trygonometryczne?
Np.: sinx=cosx
sin2x=tgx
W drugim próbuję ze wzoru 2sinxcosx ale to nie wychodzi chyba
9 lut 10:23
Jerzy:
sinx = sin(90 − x)
9 lut 10:38
iteRacj@:

wychodzi na pewno
x≠π/2
sin(2x)−tg(x)=0
| | sin(x) | |
2sin(x)cos(x)− |
| =0 |
| | cos(x) | |
| | 2cos2(x)−1 | |
sin(x)* |
| =0 |
| | cos(x) | |
9 lut 10:40
Jerzy:
| 2sinxcos2x − sinx | |
| = 0 |
| cosx | |
9 lut 10:46
PW: Pierwsze najprościej rozwiązać dzieląc przez cosx:
tgx = 1
tgx = tg45°
i rozwiązania są znane (tg jest okresowa).
Dzielenie przez cosx jest dopuszczalne, gdyż takie x, dla których cosx=0, nie są rozwiązaniami
równania (jeżeli cosx=0, to sinx≠0).
9 lut 10:47
kers02: Dzięki wszystkim
9 lut 12:21