liczby zespolone potęgowanie
radek:
Liczby zespolone dla z=
3√−1 wyznaczyłem w=−1 |w|=1
Z tego obliczyłem kolejne z
k z
0 z
1 z
2
Tutaj pojawia się problem bo o ile dla z
1 otrzymuje wynik o tyle dla z
0 i z
2 nie mogę się
doliczyć korzystając ze wzoru skróconego mnożenia.
Potrzebuję tylko z
0 bo z
2 daje ten sam wynik ze zmianą znaku dla i.
(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
i=(0,1) i
2=−1
| | cos*π | | sin*π | | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=3√1( |
| + |
| )=(cos* |
| +i*sin* |
| )=( |
| +i |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
tutaj wychodzą mi cuda, wiem że będzie to coś w okolicy 0,7+0,7i ale żadne z obliczeń nie
przyniosły zamierzonych skutków
Dla przykładu obliczone z
1
| | cos*3*π | | sin*3*π | |
z1=3√1 |
| + |
| =cos*π+i*sin*π=−1+0=−1 |
| | 3 | | 3 | |
(−1)
3=−1