matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę: (to jest poprawne zadanie)
Michał:
sin(7x)
lim x→0
√
3x+4
−2
9 lut 01:58
Mariusz:
sin(7x)
sin(7x)
7x
=
√
3x+4
−2
7x
√
3x+4
−2
sin(7x)
sin(7x)
7x(
√
3x+4
+2)
=
√
3x+4
−2
7x
3x+4−4
sin(7x)
7
sin(7x)
=
(
√
3x+4
+2)
√
3x+4
−2
3
7x
9 lut 03:04