Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(2,1,1) oraz prostą l : {𝑥+𝑦−𝑧
Andrzej : Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(2,1,1) oraz prostą
l : {𝑥+𝑦−𝑧=0 𝑥−𝑦+2𝑧−4=0.Obliczyłem iloczyn wektorowy z wektorów kierunkowych płaszczyzn z
równania krawędziowego co dalej proszę pomóc.
9 lut 00:20
jc: Każdą płaszczyznę zawierającą rozważaną prostą
można zapisać w postaci
a(x+y−z)+b(x−y+2z−4)=0, (a,b)≠(0,0)
Dobieramy a,b tak, aby punkt (2,1,1) leżał na płaszczyźnie.
a(x+y−z)+b(x−y+2z−4)=0
2a−b=0, a=1, b=2
Wynik: 3x−y+3z−8=0
9 lut 07:38
Andrzej : Jak się nazywa ta postać w której zapisałeś płaszczyznę?
9 lut 11:06
Andrzej : Ewentualnie jak zapisać równanie prostej?
9 lut 11:15
Jerzy:
Masz już policzony wektor kierunkowy prostej.Teraz wybierz dowolny punkt A na tej prostej.
Iloczyn wektorowy wektora AP i obliczonego wektora, to wektor normalny szukanej płaszczyzny.
9 lut 11:21
Jerzy:
I nie używaj pojęcia „wektor kierunkowy płaszczyzny”, tylko „wektor normalny”.
9 lut 11:24
Andrzej : Dobra mam wektor kierunkowy prostej i chcę obliczyć dowolny punkt A tylko jaki wzór ma ta
prosta ? w sensie jakie mam X0 Y0 Z0 na tej prostej?
9 lut 11:29
Jerzy:
Musisz znaleźć równanie parametrycze prostej będącej krawędzią przecięcia podanych płaszczyzn
9 lut 11:40
Andrzej : Dobra zadanie było proste bardziej niż myślałem ,po prostu warto sobie strzelić kawe
czasem.Dzięki.
9 lut 11:44
jc: Jerzy, licząc dwa kolejne iloczyny wektorowe zwiększamy ryzyko pomyłki, oraz tracimy czas,
który może się przydać na rozwiązanie pozostałych zadań. A zadanie rozwiązuje się niemal
w pamięci (cały rachunek powyżej).
9 lut 12:58
Jerzy:
Zgoda,ale najwyraźniej studenci nie znają wzoru, z którego skorzystałeś.
9 lut 13:02
Andrzej : No nie znam tego wzoru i nie przypominam sobie z wykładu ale może to kwestia okrojenia
materiału na studiach niestacjonarnych albo za mało czasu by wszystko zrealizować.
9 lut 13:09
jc: Pewnie nie było. Mało kto o tym mówi, szczególnie jak jest mało czasu.
Uzasadnienie jest proste. Zastanów się dlaczego płaszczyzna
a(x+y−z)+b(x−y+2z−4)=0
zawiera prostą część wspólną płaszczyzn x+y−z=0, x−y+2z−4=0.
Może lepiej nie ryzykować? Nie wiadomo, czy jak to zostanie ocenione,
choć na mnie nieznane mi sposoby rozwiązania robią zwykle pozytywne wrażenie .
9 lut 15:15
Jerzy:
Ale nie zawsze na oceniającym.
9 lut 15:26
6latek: Pytanie
Jesli plaszczyzna przechodzi przez punkt to oznacza ze ten punkt nalezy do tej plaszczyzny?
9 lut 16:04
Mila:

II sposób ( więcej liczenia)
P(2,1,1)
l : 𝑥+𝑦−𝑧=0, 𝑥−𝑦+2𝑧−4=0 równanie krawędziowe prostej
Przekształcam na równanie parametryczne
x=t− parametr, t∊R
t+y−z=0
t−y+2z−4=0
====== +
z+2t−4=0
z=4−2t
t+y−(4−2t)=0
y=4−3t
=========
l:
x=t
y=4−3t
z=4−2t , t∊R
Patrz rysunek:
A=(0,4,4)∊l
l⊂π, P=(2,1,1)∊π
k
→[1,−3,−2] wektor kierunkowy prostej
AP
→[2,−3,−3]
n
→=[1,−3,−2] x [2,−3,−3]= [3,−1,3] wektor normalny płaszczyzny
π: 3*(x−2)−(y−1)+3*(z−1)=0⇔
π: 3x−y+3z−8=0 równanie płaszczyzny w postaci ogólnej
==============
Wynik jak u
JC
9 lut 16:08
6latek: Dzien dobry
Milu 
Mozesz odpowiedziec na moje pytanie ?
9 lut 16:13
Jerzy:
Cześć
małolat 
. Tak.
9 lut 16:20
6latek: Witaj
Jerzy 
dziekuje za odpowiedz .
9 lut 16:23
Mila:

Tak. ( 16:04)
9 lut 16:24
Jerzy:
Witaj
Milu 
Mam wrażenie ,że autor postu właśnie tak rozwiązał to zadanie.
9 lut 16:24
Mila:
Witajcie Panowie

W takim razie niepotrzebnie pisałam

Nie doczytałam, że rozwiązał.
9 lut 16:44
6latek: P=(2,1,1)
x+y−z=0
x−y+2z−4=0
x+y−z+ λ(x−y+2z−4)=0
2+1−1+λ(2−1+2−4)=0
2−λ=0
λ=2
x+y−z+2(x−y+2z−4)=0
x+y−z+2x−2y+4z−8=0
3x−y+3z−8=0 rownanie tej plaszczyzny
9 lut 16:47