matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
genialnaa :
Rozwiąż układ równań metodą podstawiania y-3x=10 3x+2y=2
16 lis 18:06
WiRaha:
y=10+3x i podstawiasz za y --> 10+3x a więc w drugim będzie: 3x+2(10+3x)=2 3x+20+6x=2 9x=-18 x=-2
16 lis 19:58