Znajdź rzut punktu P(1,0,2) na płaszczyznę π : 2x+y-3z+10=0. i Oblicz odległość
Andrzej : Znajdź rzut punktu P(1,0,2) na płaszczyznę π : 2x+y−3z+10=0.
i Oblicz odległość P od π .
8 lut 23:43
Andrzej : zrobiłem postać parametryczną z równanią prostej i wstawiłem X Y Z z parametrem t do równania
płaszczyznyy i obliczłem t późnie obliczyłem X Y Z szukanego rzutu . I nie wiem jak obliczyć
odległość , myślę,że powinienm po prostu zrobić wektor z rzutu punktu i punktu p i po prostu
obliczyć jego długość .
8 lut 23:47
Mila:
1) liczysz długość wektora PP'
albo
2) Liczysz odległość punktu P od płaszczyzny π z wzoru:
| | |2*1+0−3*2+10| | |
d(P,π)= |
| |
| | √22+11+32 | |
9 lut 16:54