kontrprzykłady
iteRacj@:
Dla którego z poniższych stwierdzeń istnieje kontrprzykład
a/ dla każdego n∈R i k∈R istnieje t∈R takie, że nk = t,
nie istnieje t∈R takie, że (−2)1/2 = t
b/ dla każdego n∈N i k∈Z istnieje t∈R takie, że nt = k,
nie istnieje t∈R takie, że 5t = −4
c/ dla każdego n∈N i k∈Z istnieje t∈R takie, że n = k · t
tutaj nie istnieje kontrprzykład, jeśli przyjąć, że 0∊N.
Czy to jest poprawne rozumowanie?
8 lut 22:57
Adamm:
powiedziałbym raczej że w przykładzie a), zadanie nie ma sensu
8 lut 23:08
iteRacj@:
Na swoje usprawiedliwienie powiem, że przepisuję dokładnie to, co napisali mądrzejsi.
8 lut 23:25