suma uogólniona nieskończonej rodziny zbiorów
iteRacj@:
Niech Ai będzie nieskończoną rodziną zbiorów: Ai={i mod 2; i mod 3; i mod 4} dla i ∈ N.
Przez A oznaczamy uogólnioną sumę zbiorów tej rodziny. Ile elementów ma zbiór P(A)?
a/ 2n, jeśli n to liczba elementów zbioru A,
b/ 16,
c/ 8
d/ 1.
Czy dobrze myślę: A={0,1,2,3} ? Prawidłowe odpowiedzi a/ i b /.
8 lut 22:16
Adamm:
coś w treści jest nie halo
nieskończona rodzina zbiorów? Ai nie jest nieskończoną rodziną zbiorów.
8 lut 22:18
iteRacj@:
Przepisałam dokładnie, tak jest w treści.
8 lut 22:22
jc: Może to jak z ciągiem nieskończonym 1,1,1,1,1,... ?
8 lut 22:22
Adamm:
Możliwe.
Wtedy tak, A = {0, 1, 2, 3}
8 lut 22:50
iteRacj@:
Dziękuję!
8 lut 22:58