Podstawy z pochodnych funkcji
Uczen: Wyznacz pochodne funkcji o nastepujących wzorach:
a) f(x) = ( x − 2 )3 e3x,
b) f(x) =x3 ex
Witam, dopiero zacząłem materiał z pochodnymi, muszę wykonać te 2 przykłady jednak nawet nie
wiem jak się za nie zabrać ...
przykład b) chyba powinien wyglądać tak ale nie jestem pewny
f'(x) = 3x2 ex , ale czy to wszystko? I jak zrobić przykład a), Nie chcę tego zostawić żeby
później nie mieć zaległości a bez podstawy daleko nie zajadę. Z góry dziękuje za rozwiązanie i
wytłumaczenie.
8 lut 17:03
Adamm:
(fg)' = f'*g+f*g'
wzór na pochodną iloczynu
b)
f'(x) = (x3)'*ex+x3*(ex)' = 3x2ex+x3ex
8 lut 17:12
Uczen: Dziękuje za poprawe w przykładzie b)
A jeżeli chodzi o przykład a) tam jest "e" do potęgi 3x , coś źle to pokazuje chyba.
więc przykład a) analogicznie?
f'(x) = ((x−2)3)' * e3x + (x−2)3 * (e3x)'
f'(x) = 3(x−2)2 * e3x + (x−2)3 * e3x Dobrze?
8 lut 17:40
Adamm:
analogicznie, ale nie jest dobrze
(e3x)' = 3e3x
8 lut 17:55
Uczen:
(e3x)' nie powinno równać się 3e2x w takim razie?
Czy tu nie chodzi o wzór (xn)' = (nxn−1)?
I nic dalej nie robię? Jak mam (x−2)2 nie zapisuję tego jako x2 − 2x + 4? Tylko zostawiam jak
jest? I z góry przepraszam za swój brak wiedzy..
8 lut 18:00
Adamm:
Nie
(e3x)' = e3x*(3x)' = 3e3x
Nie chodzi też o wzór (xn)' = nxn−1
nie można tu z niego w żaden sposób skorzystać
jest to kategorycznie zabronione
Częsty błąd to korzystanie ze wzorów w zły sposób. Razi to w oczy niewiedzą
Jest to tkzw. wzór na pochodną złożenia.
8 lut 18:11
Uczen: bardzo dziękuje!
8 lut 18:14