Liczby zespolone
JS: Jak rozwiązać równanie zespolone z2=−4i*(z sprzężone)
8 lut 13:48
Jerzy:
Np tak:
(x + iy)2 + 4i*(x − iy) = 0
8 lut 13:59
jc: Porównanie modułów obu stron daje
|z|
2 = 4|z|, a więc z=0 lub |z|=4.
Załóżmy teraz, że |z|=4. Mnożymy obie strony przez z.
z
3= −i4
3
| | −1+i √3 | | −1−i √3 | |
z=4i lub z= 4i* |
| lub z= 4i* |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Sam wykonaj mnożenie.
8 lut 14:04
JS: Sorry, pomyliłem się. Miało być z3=−4i*(z sprzężone). I trzeba naszkicować zbiór rozwiązań.
8 lut 14:21
jc: No to jeszcze prościej.
|z|3=4|z|
z=0 lub |z|=2
z4=−16i
Wzór de'Moivre da Ci 4 rozwiązania.
8 lut 14:27
jc:
(√ √2 + 1 + i √ √2 − 1)2=2(1+i)
(√ √2 + 1 + i √ √2 − 1)4=4i
(√ √2 + 1 − i √ √2 − 1)4=−4i
Czyli prawie masz jedno z rozwiązań, wystarczy pomnożyć przez √2.
Pozostałe rozwiązania uzyskasz mnożąc posiadane rozwiązanie
przez −1, i, −i.
8 lut 14:34
JS: A to nie jest tak, że jak jest pierwiastek n−tego stopnia to ma się n rozwiązań?
8 lut 14:57
jc: No przecież masz 4 rozwiązania:
pierwsze
−pierwsze
i*pierwsze
−i*pierwsze
8 lut 15:15
Mila:
z
3=−4i z
*
1) z=0 spełnia równanie
2) z≠0, skorzystamy z postaci wykładniczej liczby z.
z=|z|*e
φ i i 0≤φ<2π
|z|
3*e
3φ i=4*e
3π2*|z|*e
−φ i
|z|
3*e
3φ i=4|z|*e
3π2−φ i⇔
|z|
3=4|z| i 3φ=
3π2−φ +2kπ, k∊{0,1,2}
| | 3π | | 7π | | 11π | |
φ= |
| lub φ= |
| lub φ= |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
Stąd
| | 3π | | 3π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| ) lub |
| | 8 | | 8 | |
| | 7π | | 7π | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| ) lub |
| | 8 | | 8 | |
| | 11π | | 11π | |
z2=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
=======================
8 lut 20:37