Dowód
Jankes: Udowodnij przy pomocy twierdzenia de l'Hospitala że lim sinx/x=1 przy x−−>0
8 lut 12:28
ICSP: Bez tej granicy nie policzysz pochodnej funkcji sinus.
Zapętlasz się.
8 lut 12:30
ABC: taka dygresja, widział ktoś kiedyś porządny dowód tego nie odwołujący się do teorii miary?
(pola trójkątow itp)
ja dawno temu chyba gdzieś widziałem, ale nie pamietam w jakiej książce, korzystał z tego że
istnieje tylko jedna funkcja ciągła spełniająca pewnien układ własności
a jedną z tych funkcji był szereg Taylora , inną był geometryczny sinus ze szkoły
8 lut 12:47
Jerzy:
| | sinx | | cosx | | 1 | |
limx→0 |
| = [H] = limx→0 |
| = [ |
| ] = 1 |
| | x | | 1 | | 1 | |
8 lut 12:51
PW: Jerzy mówi: "Jakie polecenie, takie rozwiązanie"
8 lut 12:55
ABC:
Jerzy chyba korzenie wojskowe, każdy rozkaz trzeba wykonać
8 lut 12:57
Jerzy:
Witaj
PW 
pozdrawiam.
8 lut 12:57
jc: ABC, widziałem takie dowody.
W książce Rudina cos t oraz sin t definiowane są jako część rzeczywista
i część urojona eit.
W książce Mikusinskiego cos t i sin t definiowane są jako rozwiązania równania y'' = −y
przy odpowiednich warunkach początkowych.
Przy takich definicjach obliczenie pochodnej przebiega oczywiście inaczej.
8 lut 12:58
ABC: no właśnie o czymś w tym stylu myślałem, Rudina gdzieś mam w piwnicy to przypomnę sobie

Mikusiński mówisz o tej książeczce wstęp do analizy czy jakoś tak? też chyba kiedyś miałem ją
8 lut 13:00