matematyka dyskretna
ZawistuS: Hejka, może ktoś mi wyjaśnić jak to się robi? Dzięki z góry.
A = {{1,2,3,4,},X,B}; B = {A,1,2,3,4}; Napisz:
a) ile jest wszystkich funkcji f: A −>B
b) ile jest wszystkich funkcji różnowartościowych g:A −> A x B
c)ile jest wszystkich surjekcji s :A −>B
d) ile jest wszystkich podzbiorów zbioru B
8 lut 10:01
Bleee:
Zbiór B zawiera zbiór A, a zbiór A zawiera zbiór B
8 lut 10:16
ZawistuS: Zadanie przepisane identyko jakie były wcześniej na kolokwium.Sam tego w ogóle jeszcze nie
ogarniam
8 lut 10:35
ZawistuS: Czyli mam rozumieć, że te zadanie jest źle napisane?
8 lut 22:30
iteRacj@:
Żeby odpowiedzieć na pytania a,b,c i podać liczbę funkcji, muszę znać moc zbioru A. Wiem, że
element tego zbioru B jest różny od elementu {1,2,3,4,}, ale nie wiem, czy element X jest
różny od elementów B i {1,2,3,4,}.
Czy muszę brać pod uwagę dwa przypadki:
1/ X≠B i X≠{1,2,3,4,} i wtedy |A|=3 → ilość funkcji 53
2/ X=B lub X={1,2,3,4,} i |A|=2 → ilość funkcji 52 ? ? ?
Wiem, że B≠A więc |B|=5 i tu nie mam wątpliwości.
9 lut 12:21