matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica logarytm
Michał:
Potrzebuję pomocy z poniższą granicą, help
lim(x−>oo) xln(2x/(x−2))−xln2 wynik to 2
8 lut 00:57
ln:
x
2
f(x) = x(ln
)= ln(1+
)
x
x−2
x−2
g=lne
2
= 2
8 lut 01:28
Michał:
Dziękuję
8 lut 01:43
ln:
8 lut 01:49