Znaleźć ekstrema lokalne funkcji
ciekawamatematyki: Znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
f(x) = x + (1/x)
8 lut 00:03
sidek:
| | x2+1 | | 2x*x−(x2+1) | | x2+1 | |
f'(x)=( |
| )'= |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
| | x2+1 | |
f'(x)=0 ⇔ |
| =0 /*x2 |
| | x2 | |
x
2+1=0
x
2=−1
równanie sprzeczne, zatem funkcja ta nie ma ekstremum lokalnych
8 lut 00:13
jc: popraw: 2x2 − (x2+1) = x2−1
8 lut 00:15
sidek: | | x2−1 | |
racja, zatem f'(x)= |
| |
| | x2 | |
x
2−1=0
(x+1)(x−1)=0
x+1=0 v x−1=0
x=−1 v x=1
8 lut 00:22
PW: Bez pochodnych:
Jak wiadomo dla x>0
przy czym równość ma miejsce tylko dla x=1.
Wniosek: Na przedziale (0,
∞) funkcja ma minimum równe 2 osiągane dla x=1.
Z uwagi na nieparzystość badanej funkcji wniosek o zachowaniu dla x<0 jest oczywisty.
8 lut 12:47