matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
symbol Newtona
henrykV:
n+2
2
n+1
2
wykaż, że liczba
+
, gdzie n∊N+, jest kwadratem liczby naturalnej
mógłbym prosic o pomoc?
8 lut 00:00
Eta:
(n+2)(n+1)
(n+1)*n
(n+1)(2n+2)
L=
+
=
= (n+1)*(n+1)= (n+1)
2
2
2
2
8 lut 00:24