Stożki/Walce
Stereometria: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni,a przeciwprostokatna ma
dlugosc 2.
Oblicz V bryły powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez wierzchołek
kąta prostego i równoległej do przeciwprostokątnej.
7 lut 22:18
Eta:
| | 1 | |
Vb = V(walcaABDE) − (Vst1+Vst2)= πr2*H − |
| πr2(h1+h2) , h1+h2=H |
| | 3 | |
to
| | 1 | | 2 | |
Vb= πr2*H− |
| πr2*H= |
| πr2*H |
| | 3 | | 3 | |
| | 1*√3 | | √3 | | 3 | |
H=2 , r= |
| = |
| , r2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
V
b= .............. dokończ
7 lut 22:43