zad
pabloo123: poslugujac sie wzorem taylora dla x0=1/2 n=3 prosze wyznaczyc przyblizona warotsc wyrazenia
arctg 0,499 i oszacowac bład przyblizenia
7 lut 22:13
ABC:
kieruj się na coś takiego
| | 1 | | 4 | | 1 | | 8 | | 1 | | 16 | | 1 | |
arctan( |
| )+ |
| (x− |
| ) − |
| (x− |
| )2 − |
| (x− |
| )3 +... |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 25 | | 2 | | 375 | | 2 | |
7 lut 22:24
pabloo123: to przy ostatnim bedzie jakie c
7 lut 22:33
ABC: podstawiasz x=0.499 , a do obliczenia błędu to następny wyraz ale ja ci już go nie policzę
7 lut 22:41