Zadanie optymalizacyje
Maren: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym suma długości trzech różnych krawędzi wychodzących z
jednego wierzchołka wynosi S. Wyznacz objętość tego graniastosłupa jako funkcję długości
jednej z jego krawędzi i podaj dziedzinę tej funkcji. Oblicz wymiary graniastosłupa, którego
objętość jest największa. Oblicz tę objętość.
| | (S−2a)(a2√3) | |
Na razie mam V= |
| i nie wiem co dalej, jak uzależnić S od a? |
| | 4 | |
7 lut 22:02
Mila:
c=S−2a, S−2a>0
S jest stałą.
| | √3 | | √3 | |
V(a)= |
| *(S−2a)*a2= |
| *(S*a2−2a3) |
| | 4 | | 4 | |
V'(a)=0⇔
2a*S−6a
2=0
a*(2S−6a)=0
6a=2S
| | 1 | |
pochodna zmienia znak w a= |
| S ( z dodatniego na ujemny) |
| | 3 | |
| | 1 | |
Dla a= |
| S V(a) osiąga największą wartość |
| | 3 | |
==============
7 lut 22:34
Mila:
a− krawędź podstawy, c− wysokość.
7 lut 22:35
Maren: Bardzo dziękuję
8 lut 17:00
Mila:
8 lut 17:31