Pomoc z pochodną
XYZ:
Mam funkcje f(x) = (x−3)(x−6)2
dlaczego pochodna tej funkcji wygląda tak :
((x−3)(x−6)2)' = (x−6)2+2(x−3)(x−6) = 3(x−6)(x−4)
Jaki wzór na pochodną został użyty i jak to sie dodało, czy pomnożyło, że tak to wyszło?
Niech mi ktoś wytłumaczy bo nie rozumiem
7 lut 22:00
ABC:
pochodna iloczynu = pochodna pierwszego razy drugie bez zmian plus pierwsze bez zmian razy
pochodna drugiego
7 lut 22:04
Jerzy:
Zastosowano wzór na pochodną iloczynu funkcji.
7 lut 22:05
Mila:
((x−3)(x−6)2)'=(x−3)'*(x−6)2+(x−3)*[(x−6)2]'=
=1*(x−6)2+(x−3)*2*(x−6)*(x−6)'=
=(x−6)2+2*(x−3)*(x−6)=(x−6)*[x−6+2(x−3)]=
=(x−6)*(3x−12)=3*(x−6)*(x−4)
==================
7 lut 22:18
XYZ: czyli
((x−3)(x−6)2)' = 1 * (x−6)2 + (x−3) * 2(x−6) = (x−6)2 + (x−3) * (2x − 12) = x2 − 12x + 36 +
(x+3) * (2x − 12) = x2 − 12x + 36 + 2x2 − 6x − 36 = 3x2 − 18x = x(3x − 18) ... co zrobiłam
źle?
7 lut 22:33
XYZ: Już rozumiem, dziękuje!
7 lut 22:34