Logarytm
Logarytm: (log6 3 * log6 3 + log6 16)/(log6 3 * log6 48 + log6 4 * log6 4)=?
Odpowiedź to 1.
Ma ktoś pomysł jak to rozpisać?
7 lut 21:28
ABC: może nie najkrócej ale bez myślenia − siłowo zrób, pozamieniaj wszystko na dziesiętne albo
naturalne
7 lut 21:55
Mila:
| | log62(3)+log6(42) | |
= |
| = |
| | log6(3)*(log6(3)+log642)+log62(4) | |
| | log62(3)+2log6(4) | |
= |
| = |
| | log62(3)+2log6(3)*log6(4)+log62(4) | |
| | log62(3)+2log6(4) | |
= |
| = |
| | (log6(3)+log6(4))*[2log6(3)+log6(4)] | |
| | log62(3)+2log6(4) | |
= |
| = |
| | log62(3)+log6(4)*log6(36) | |
| | log62(3)+2log6(4) | |
= |
| =1 |
| | log62(3)+2log6(4) | |
7 lut 22:05
ABC:
7 lut 22:08
Mila:
No , nie wiem czy to najprościej, raczej siłowo!
7 lut 22:11
Eta:
log
63= log
6(6/2)= 1−log
62
Licznik : log
63
2+4log
62 = (1−log
62)
2+4log
62 =.... =(log
62+1)
2
Mianownik : log
63(log
63+2log
64)+(log
64)
2 =(log
63)
2+2log
63*log
64+(log
64)
2=
(log
63+log
64)
2 = (log
612)
2=(log
66+log
62)
2= (1+log
62)
2
7 lut 22:11
vvool: ładnie ktoś sobie pomaga z zadankami konkursowymi
8 lut 15:54