Zbior wartości funkcji
Emilia: Nie przekształcając wzoru funkcji y = −(x−4)(x+2) podaj jej monotoniczność, oraz zbiór
wartości.
7 lut 20:27
Eta:
| | 4−2 | |
xw=p= |
| =1 yw=f(1)= ...=9 |
| | 2 | |
W(1,9) i a=−1<0 parabola "łapami" do dołu
ZW= (−
∞, 9>
f(x)↗ ⇔ x∊( −
∞, 1)
f(x)↘ ⇔ x∊(1,
∞)
7 lut 20:56
Mila:
1) Parabola skierowana w dół.
2) Miejsca zerowe: x
1=4 lu x
2=−2
3) Współrzędne wierzchołka paraboli:
| | 4+(−2) | |
xw= |
| =1 (x=1 − oś symetrii paraboli) |
| | 2 | |
y
w=f(1)=−(1−4)*(1+2)=9
4) Monotoniczność :
f(x) ↑ dla x∊(−
∞,1>
f(x)↓ dla x∊<1,
∞)
5) Zw
f=(−
∞,9>
7 lut 21:02
Eta:
W zadaniu nie jest napisane : wskaż "maksymalne" przedziały
7 lut 21:04
Emilia: właśnie nie czaje skąd wzieliście wierzchołek
7 lut 21:48
ABC:
wierzchołek jest położony symetrycznie pomiędzy miejscami zerowymi
7 lut 21:51
Jerzy:
Odcięta wierzchołka jest środkiem odcinka (x1,x2)
7 lut 21:54