Ciągi arytmetyczne
Strange: W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy a3 =4, a5 =19. Ile wyrazów tego ciągu należy do
przedziału (0, 200) ?
7 lut 20:18
Eta:
27 wyrazów
7 lut 20:25
Strange: A jak to policzyć?
7 lut 20:28
ABC:
znaleźć wzór na an
7 lut 20:30
Strange: Ale do tego potrzebne jest a1 a tego nie ma
7 lut 20:35
ABC:
a
3−a
1=a
5−a
3=2r z tego skorzystaj
7 lut 20:37
Eta:
W treści masz a5=19 ? a może a6=19 ?
7 lut 20:50
Strange: A no dobrze dziekuje
7 lut 20:53
6latek: a
3= a
1+2r
4=a
1+2r
a
1= ..... policz
a
n= a
1+(n−1)*r
7 lut 20:55
Eta:
r=7,5 i bez wyznaczania a1
an=a5+(n−5)*r lub an=a3+(n−3)*r
7 lut 20:58
6latek: Tyż można . Pozdrawiam
7 lut 21:00
Eta:
A nawet trzeba

Pozdrawiam
7 lut 21:01