W zależności od parametru p ∈ ℂ znaleźć wszystkie rozwiązania (w l. zespolonych)
Pati: | ⎧ | x + py − z = 3 | |
| ⎨ | px + y − z = 9 |
|
| ⎩ | x + y − pz = 1 | |
To jest ten układ
I nie mam pojęcia jak to rozwiązać, próbowałam cramerem, gdzie
W=p
3−3p+2≠0 czyli p≠1 ⋀ p≠−2 i wtedy dla p∊ℂ\{1,−2} układ ma 1 rozwiązanie
W
x=9p2−4p−5=0 spełnia tylko p=1
W
y=3p2−10p+7=0 również tylko p=1
W
z=−p2+12p−11=0 też tylko p=1
Czyli dla p=1 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
A jest sprzeczny dla p=−2
Tyko co znaczy wszystkie rozwiązania i w dodatku w liczbach zespolonych? może?:
Proszę o pomoc
iteRacj@:
Nie sprawdzałam obliczenia wyznaczników, ale jeśli W jest poprawnie obliczony, to i dla p=1 i
dla p=−2 układ jest sprzeczny. Trzeba te wartości parametru podstawiać do układu i sprawdzać,
co wychodzi.
dla p=1
| ⎧ | x + y − z = 3 | |
| ⎨ | x + y − z = 9 |
|
| ⎩ | x + y − z = 1 | |