proszę o rozwiązanie
Anna: rozwiąż równanie
7 lut 19:44
ABC:
x+2>0
| | 1 | |
log(log |
| (x+2))=0=log 1 |
| | 3 | |
x+2=30
x=28
7 lut 20:12
Eta:
założenia : x+2>0 i log1/3(x+2)>0
7 lut 20:15
7 lut 20:17
7 lut 20:18
Eta:
x=28 −− nie spełnia tego równania
7 lut 20:19
ABC:
log(log(1/3*30)=log(log 10)=log 1=0
7 lut 20:26
Eta:
podstawa była 1/3
7 lut 20:27
ABC: taka jest twoja interpretacja
7 lut 20:27
Eta:
No ale, jaki zapis , takie rozwiązanie
7 lut 20:28
ABC: no właśnie
7 lut 20:29
Eta:
Anna i tak ma to w ......
7 lut 20:29
Anna: przepraszam ale teraz włączyłam komputer
ja tak rozwiązałam
czy to jest dobrze
7 lut 20:39
Eta:
No i ja dobrze odczytałam
7 lut 20:41
ABC:
przestaję tym niechlujom rozwiązywać
7 lut 20:43
Anna: | | 1 | |
przepraszam jeszcze raz ale nie wiem jak wpisać że log ma podstawę |
| |
| | 3 | |
7 lut 20:45
Eta: Po lewej masz "wpisz a otrzymasz" a {25} = a25
log 1/3 log1/3(x+2)
7 lut 20:47
ABC:
ok przeprosiny przyjęte ale zapoznaj się z "kliknij po więcej przykładów"
7 lut 20:48
Anna: dziękuję
ale mam jeszcze jedno zadanie z log
log2x +3(x−4) =2 zał: x−4>0 ⇒ x>4 i 2x +3 >0 i 2x+3 ≠ 1
(2x+3)2 = x − 4
4x2 +12x+9 −x +4 =0
Δ =121 −208 = −87 czyli nie ma rozwiązania
czy to jest dobrze
7 lut 21:30
ABC:
wydaje mi się że dobrze
7 lut 21:45