rozkład wielomianu na czynniki
kers02: Jak rozłożyć ten wielomian na czynniki?
x
4+2x
3+6x
2+18x−27. Jakim sposobem najszybciej rozkladac? wyłaczac przed nawias próbuję i
hornerem i nic
7 lut 19:40
ICSP: 1 + 2 + 6 + 18 − 27 = 0
Suma współczynników się zeruje, więc x = 1 jest pierwiastkiem.
7 lut 19:42
ABC: przecież hornerem 1 jest pierwiastkiem
7 lut 19:42
Eta:
W(x)=(x−1)(x+3)(x2+9)
7 lut 19:45
Mariusz:
x
4+2x
3+6x
2+18x−27
(x
4+2x
3)−(−6x
2−18x+27)
(x
4+2x
3+x
2)−(−5x
2−18x+27)
(x
2+x)
2−(−5x
2−18x+27)
| | 1 | | y2 | |
(x2+x+ |
| y)2−((y−5)x2+(y−18)x+ |
| +27) |
| | 2 | | 4 | |
| | y2 | |
4( |
| +27)(y−5)−(y−18)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+108)(y−5)−(y−18)
2=0
(y
2+108)(y−5)−(y
2−36y+324)
y
3−5y
2+108y−540−y
2+36y−324=0
y
3−6y
2+144y−864=0
y
2(y−6)+144(y−6)=0
(y−6)(y
2+144)=0
| | 1 | | y2 | |
(x2+x+ |
| y)2−((y−5)x2+(y−18)x+ |
| +27) |
| | 2 | | 4 | |
(x
2+x+3)
2−(x
2−12x+36)
(x
2+x+3)
2−(x−6)
2
((x
2+x+3)−(x−6))((x
2+x+3)−(x−6))
(x
2+9)(x
2+2x−3)=0
(x
2+9)((x
2+2x+1)−4)=0
(x
2+9)(x−1)(x+3)
7 lut 21:19
kers02: Dzięki za odpowiedzi

Jakiś durny błąd zrobiłem liczac pierwszy pierwiastek
7 lut 21:38
Eta:
Etammmmmm ( Mariusz jak zwykle ma "przerost formy nad treścią" ( bez urazy

W(1)=1+2+6+8−17=0
dzielimy Hornerem przez (x−1) otrzymując rozkład:
(x−1)(x
3+3x
2+9x+27)
rozkładamy drugi czynnik
x
2(x+3) +9(x+3)= (x+3)(x
2+9)
mamy: W(x)=(x−1)(x+3)(x
2+9)
i po ptokach
7 lut 21:43
Mariusz:
To już wzorów skróconego mnożenia nie mają ?
Tutaj wzory skróconego mnożenia i grupowanie wystarczyły
ale i tak ogólny sposób da się przedstawić licealiście
Rozwiązywanie równania trzeciego stopnia trzeba wtedy rozbić
na przypadki i tzw casus irreducibilis rozwiązać z użyciem trygonometrii
8 lut 02:53
Mariusz:
"bez urazy " wiem ostatnio Adaś ma tendencję do wyśmiewania cudzych wpisów
Jeśli chodzi o użyty przez ciebie sposób
Zaletą jego jest to działa także dla równań stopnia większego niż cztery
Wadą jest to że można szukać jedynie pierwiastków wymiernych
Współczynniki muszą być całkowite
Gdy współczynniki wyrazu wiądącego i wyrazu wolnego
mają dużo dzielników to sposób może nie być szybszy od tego przeznaczonego
dla równań czwartego stopnia włącznie
Gdyby chciał rozwiązywać równania stopnia większego niż cztery metodami ogólnymi
to trzeba korzystać z funkcji specjalnych
8 lut 06:03