Zadanie logiczne
Kuba:
Liczbę 6 przedstaw jako różnicę takich dwóch liczb rzeczywistych, których suma kwadratów jest
najmniejsza.
Próbowałem to zrobić w taki sposób:
a, b ∊ R
6 = a − b
( a2 + b2 ) = Najmniejsza wartość
a = 6 + b
(6 + b)2 + b2 = 36 + 12b + b2 + b2 = 36 + 12b + 2b2
I nie wiem jak dalej.. Czy całkiem innym sposobem to trzeba zrobić?
7 lut 19:39
ICSP: Masz funkcję kwadratową i musisz znaleźć jej najmniejszą wartość.
Gdzie taka wartość jest przyjmowana i jak się ją liczy ?
7 lut 19:40
Kuba: Czyli ?
(6 + b)
2 + b
2 = 0
36 + 12b + 2b
2 = 0 / :2
18 + 6b + b
2 = 0
c = 18, b = 6 , a = 1
Teraz obliczam p?
p = −3
coś chyba jest nie tak...
7 lut 19:51
ICSP: i teraz najmniejsza wartość. czyli za b podstawiasz −3
7 lut 19:55
ABC:
dlaczego nie tak? a=3, b=−3 suma kwadratów 18, mniej się nie da
7 lut 19:57
Kuba: Oj, nie spodziewałem się, że te zadanie takie proste było, dziękuje
7 lut 20:01