funkcja kwadratowa
posejdon: dane są funkcje f(x)=(a−1)x2−3x−7 i g(x)=x2+ax−2. Wiedząc, że dla argumentu x=1 funkcja f
przyjmuje wartość −6, podaj argumenty, dla których funkcje f i g przyjmują równe wartości
7 lut 19:36
posejdon: f(1)=−6
f(1)=a−1−3−7
z tego wynika, że a=5
f(x)=4x2−3x−7
i co teraz? mógłbym prosic o pomoc?
7 lut 20:04
Tadeusz:
−6=a−1−3−7 ⇒ a=5
4x2−3x−7=x2+5x−2 i licz
7 lut 20:05
posejdon: dlaczego we wzorze funkcji g pod a również podstawiliśmy 5? czy w treści zadania nie jest jasno
powiedziane, że dla argumentu x=1 funkcja f przyjmuje wartosc −6?
7 lut 20:07
Eta:
f(x)=4x
2−3x−7 i g(x)=x
2+5x−2
Rozwiąż teraz równanie:
f(x)=g(x)
4x
2−3x−7=x
2+5x−2 i po b
ólu
7 lut 20:09
Eta:
Czym się różni a od a ?
7 lut 20:10
posejdon: hmm, racja Eta

dziękuję za pomoc
po prostu najprostsze rozwiązanie, a ja sie doszukiwałem
7 lut 20:11
Eta:
7 lut 20:13