matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
Kamil:
Witam mam problem z przykładem z asymptotami: f(x)=
√
x
2
+x
brak asymptot pinowych a=lim = 1 x→
∞
x
2
+x−x
2
mam problem z b=lim (
√
x
2
+x
−x) i ma mi z tego wyjść:
, nie wiem
√
x
2
+x
+x
jak wykonać to przekształcenie. x→
∞
Proszę o pomoc
7 lut 18:31
Kamil:
x
2
+x−x
2
b=lim
√
x
2
+x
−x= lim
√
x
2
+x
+x
x→
∞
x→
∞
7 lut 19:08