Sprawdzenie poprawności
Stefanowski: Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f : [1; 3] → R, określonej wzorem,
Ostatnio ktoś mi powiedział jak mam to zrobić w punktach więc tak postąpiłem
1.Sprawdź wartości dla x = 1 , oraz x = 3
f(3) = 12
2.Oblicz pochodną funkcji
3.Sprawdź kiedy pochodna funkcji równa się 0
x
4 − 9 = 0
x
4 =9
x =
√3 i −
√3
Jednak w kolejnych punktów nie zrozumiałem,
4."Jeżeli 'zeruje się' dla jakiegoś x wewnątrz badanego przedziału, wyznaczasz wartość funkcji
f(x) w tym/tych punktach"
5."wybierasz najmniejszą i największą wartość z tych wyliczonych"
| | 1 | | 9 | |
w 4 punkcie chodzi o to że pod wzór f(x) |
| x3 + |
| Podstawiam √3 i −√3 ? |
| | 3 | | x | |
a w 5 wybieram z tych dwóch wyników który jest większy a który mniejszy? Przepraszam za swoją
głupotę ale matematyka sprawia mi wiele problemów..
Z góry dziękuje za wyjaśnienie i przy okazji sprawdzenie czy zrobiłem jakiś błąd podczas
wyliczeń.
7 lut 18:23
Pytający:
• w '4' podstawiasz jedynie √3, bo −√3∉[1; 3]
• w '5' "te wyliczone wartości" to wartości z '1' i '3' Twojej listy, czyli tutaj: f(1), f(3),
f(√3)
7 lut 18:30
Pytający:
Poprawka:
• w '5' "te wyliczone wartości" to wartości z '1' i '
4' Twojej listy, czyli tutaj: f(1),
f(3), f(√3)
7 lut 18:32
Stefanowski: Bardzo dziękuje! To mi bardzo pomogło, życzę miłego wieczoru
7 lut 18:37
Stefanowski: Dla pewności zapytam. Najmniejsza wartość funkcji dla f(√3) bo to 4√3 , A największa dla
f(3) bo to 12?
7 lut 19:16
7 lut 19:46