Kombinacja - na loterii przygotowano 100 losów w tym 9 wygrywających...
Emil: Kombinacja − na loterii przygotowano 100 losów w tym 9 wygrywających. Gracz zakupił 2 losy.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że wśród zakupionych losów dokładnie jeden jest wygrywający.
7 lut 17:47
Emil: Wyszło mi
Jest to prawidłowy wynik ?
7 lut 17:50
student1: mi wyszło 1458/9900
7 lut 17:56
Pytający:
Wynik
Emila prawidłowy.
7 lut 18:18
Mila:
100 − liczba wszystkich losów
91− liczba "pustych " losów
9 − liczba losów wygrywających
A− dokładnie jeden los jest wygrywający
| | 9*91 | | 91 | | 91 | |
P(A)= |
| == |
| = |
| |
| | 50*99 | | 50*11 | | 550 | |
Twój wynik:
| 819 | | 9*91 | | 91 | |
| = |
| = |
| |
| 4950 | | 9*550 | | 550 | |
Masz dobrze
7 lut 18:24
Emil: Dzięki za odpowiedź
7 lut 18:47