matematyka dyskretna
ZawistuS: Może ktoś mi wyjaśnić to zadanie?
Zbiór x = {a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k} rozbito na podzbiory A= {a,c}, B = { e, h, i, j }, C= {b, k},
D = { f, g }, E = { d }. Rozważ w X relacji równoważności R, taką by podane zbiory były
klasami abstrakcji relacji R. Ile zer ma macierz binarna tej relacji?
7 lut 17:16
iteRacj@:

Macierz relacji R tworzymy w ten sposób, że elementami zbioru X oznaczamy wiersze i kolumny. Na
przecięciu wiersza oznaczonego elementem x i kolumny oznaczonej elementem y stawiamy
1, jeśli ta para należy do relacji, a 0 w przeciwnym wypadku. Jedynki wstawiłam wszystkie, zer
tylko część; reszty zer nie upycham, są wszędzie tam, gdzie nie ma jedynek.
A= {a,c}, B = { e, h, i, j },
C= {b, k},
D = { f, g },
E = { d }
7 lut 18:12
Pytający:

Wyżej rysunek dla X={a, b, c, d, e, f} i klas abstrakcji: {a}, {b, c}, {d, e, f}. Zer jest
rzecz jasna 6
2−(
12+
22+
32)=22.
Generalnie jak dla klasy abstrakcji o mocy n usuniesz z macierzy binarnej danej relacji
wszystkie wiersze i kolumny nieodpowiadające elementom z tej klasy abstrakcji, to zostanie Ci
macierz rozmiaru nxn z samymi jedynkami. Innymi słowy n−elementowej klasie abstrakcji
odpowiada n
2 jedynek w macierzy binarnej danej relacji.
U Ciebie w zadaniu analogicznie:
|X|
2−(|A|
2+|B|
2+|C|
2+|D|
2+|E|
2)=11
2−(2
2+4
2+2
2+2
2+1
2)=92
7 lut 18:13
Pytający:
O,
Iteracj@ nie była tak leniwa jak ja i nawet dla Twojego przykładu masz tabelkę.
7 lut 18:15